سعيد إسماعيلوف

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», науковець-ісламознавець, громадський діяч. Народився 1978 року в Донецьку. 2001‑го закінчив теологічний факультет Московського ісламського інституту за спеціальністю «Імам-хатиб». 2007‑го — Донецький державний інститут штучного інтелекту з дипломом бакалавра філософії та магістра релігієзнавства.

37

Геноцид мусульман у М'янмі

Мусульмани України висловлюють стурбованість у зв'зку з тими подіями, що відбуваються у Республіці Союз Мьянма. Згідно з даними, які надходять від різних міжнародних організацій (передусім, ООН), владою країни здійснюється агресивна політика по відношенню до народу рохінья, який традиційно сповідує іслам. Станом на сьогодні, під загрозою опинилися майже 800,000 рохінья, які мешкають у Мьянмі. Вже зафіксовані випадки злочинів проти людяності, а саме застосування катувань, масові вбивства, та інши форми терору проти цього народу. Ускладнюється можливість переселення рохінья до сусідніх країн регіону, де переважають мусульмани (Бангладеш, Індонезія). 
Багато мусульманських громад у світі розпочинають цього місяця акції солідарності з рохінья, і одновірці в Україні також не повинні лишатися остронь від цих жахливих подій. Оскільки ситуація розгортається не лише як етнічна чистка, але й як релігійний конфлікт (буддійсько-мусульманське протистояння), його наслідки можуть вийти далеко за межі регіону й мати вкрай негативний ефект для стабільності й міжрелігійних стосунків в усьому світі. Ми вважаємо, що світовому співтовариству, а передусім мусульманським державам, необхідно посилити тиск на Мьянму з метою відмови від злочинної політики до народу рохінья. Свої пропозиції з приводу підтримки рохінья уже висловила Туреччина й багато інших мусульманських країн. Робимо дуа за наших братів і сестер, а також збереження їхнього життя й здоров’я, покращення їхнього становища й встановлення справедливого миру в цій країні.