Духовна складова посту в Рамадан важливіша за фізичну!

05.05.2019

167

Шановні мусульмани України! Шановні брати й сестри!

Вітаю вас із настанням священного, благословенного місяця Рамадан — великої милості від Всевишнього Аллага. Цей час, коли гріхи відпускаються, коли добрі справи примножуються, а милість Господа є безмежна: будь-який раб Аллага, що щиро молиться й благає пробачення, дістане його.

За словами посланця Аллага, пророка Мухаммада (мир йому і благословення), Всемогутній і Всевишній Аллаг сказав:

«Будь-яку справу син Адама (людина) робить тільки для себе, крім посту: воістину, піст — заради Мене, і тільки Я обдаровую за нього».

А ще Пророк (мир йому і благословення) сказав:

«Якщо (під час посту вірний) не припинить брехати й чинити несправедливо, то Аллагові не треба, щоб він відмовлявся від їжі та пиття».

Отже, піст — це не голод і спрага, мета посту — правильні вчинки та втримання від поганого. Це прагнення бути правдивим і справедливим, це духовна праця над собою. Але найголовніше — щоб людина змінювалася, щоб через каяття, молитву, читання священного Корану, через милостиню, пожертви, виплату закату й безліч інших добрих справ наближалася до Господа, очистилася, покаялася й наприкінці Рамадану мала надію на милість і прощення Аллага.

Закликаю вас, брати й сестри, не марнувати час і в цей священний місяць просити у Всевишнього пробачення за всі свої провини, старанно додержувати правил посту, передусім його духовної складової.

Не будьмо ж тими, про кого пророк Мухаммад (мир йому і благословення) казав, що вся їхня «нагорода» за піст лише голод і спрага, бо не змогли втриматися від гріховного.

Саме внутрішній стан віри, смирності, каяття, добра — це найголовніше. Бажаю, щоб усі ми довели до кінця дні посту, молилися, встигли зробити якнайбільше добрих учинків, і нехай у цей Рамадан Всевишній дарує нам Своє пробачення та Свою велику нагороду!

Муфтій ДУМУ «Умма» Саід Ісмагілов