سعيد إسماعيلوف

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», науковець-ісламознавець, громадський діяч. Народився 1978 року в Донецьку. 2001‑го закінчив теологічний факультет Московського ісламського інституту за спеціальністю «Імам-хатиб». 2007‑го — Донецький державний інститут штучного інтелекту з дипломом бакалавра філософії та магістра релігієзнавства.

108

Маулід

У ніч з 11 на 12 число місяця рабі аль-авваль мусульманський світ відзначає Маулід ан-Набі — уродини пророка Мухаммада (мир йому і благословення).

Засновник Ісламу з’явився на світ у тяжкі часи арабського язичництва у священному місті посеред пустелі. Його батько помер, так і не дочекавшись народження сина.

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) прожив лише 63 роки. 23 з них він проповідував віру в єдиного Бога та найвищі моральні цінності Ісламу. Його пророцька діяльність була надзвичайно вдала: він блискуче переміг примітивний, але надзвичайно жорстокий арабський політеїзм, запровадив єдинобожжя, об'єднав ворожі арабські племена в єдину мусульманську державу, залишив зразок усіх моральних чеснот і запустив таку пасіонарну хвилю, що Іслам стрімко поширився на трьох континентах. Водночас він був звичайною людиною з надзвичайно великим і добрим серцем. Люди любили його за життя, і вже понад чотирнадцять століть люблять і пишаються ним після його смерті. На знак любови й пошани кожен мусульманин під час молитви згадує ім'я пророка Мухаммада (мир йому і благословення).

Маулід ан-Набі не є канонічним мусульманським святом. Не існує спеціальних молитов або якихось спеціальних обрядів для цього дня, проте в мусульманському світі з цієї нагоди зазвичай читають проповіді, присвячені його життю та духовному подвижництву, а в деяких країнах увечері люди збираються в мечетях, щоб послухати читання Корану й касиди — віршовані твори, що поетично описують життя пророка Мухаммада (мир йому і благословення).