«Віра має підштовхнути людину бути соціально свідомою» — імам Едґар Девлікамов у проєкті #МиРазом

22.04.2020

48

Основна ідея проєкту, започаткованого дніпровським каналом D1, — у тому, щоб очільники різних релігійних громад зверталися до вірян і закликали їх до сумлінного дотримання вимог карантину, запровадженого через пандемію SARS-Cov-2 (COVID-19). Імам мечеті ІКЦ Дніпра Едґар Девлікамов охоче долучився до ініціативи та разом зі знімальною групою D1 зафільмував відеозвернення до земляків:

— Мир вам, шановні жителі нашого прекрасного міста! 

Сьогодні всі ми з вами переживаємо унікальні часи, що також переживає кожна людина в нашому світі — часи епідемії коронавірусу. Цей час запам’ятається всім нам і нашим дітям надовго. І з того, що відбувається сьогодні, треба здобути для себе науку, що стане нам у пригоді в майбутньому.

Сьогодні я звертаюся передусім до свідомости кожного з нас, до серця кожного з нас. Сьогодні ми стали єдиним організмом, єдиним цілим. Одна недуга, один нікчемний мізерний вірус згуртував нас, і ми зайняті однією проблемою: [як] захиститися від нього. Сьогодні ми повинні пізнати велич Творця, Всевишнього Бога, який створив усе, що оточує нас, і навіть ці мізерні віруси, що менше за клітинку й можуть уплинути на нас, на наш спосіб життя.

Сьогодні в серці кожного з нас має народитися віра в Бога, або ж ми маємо цю віру зростити, наповнити. Сьогодні, коли ми стикнулися з проблемою зараження та смерти, ми повинні подивитися на людей довкола. Ми маємо свідомо розглядати цю проблему, зустрічати її. Сьогодні віра людини має стати ще більшою, має принести свої плоди.

Віра має підштовхнути людину бути соціально свідомою. Якщо ми сьогодні чуємо інструкції, які надходять від фахівців, від влади — ми маємо дотримуватися цих інструкцій: тримати соціальну дистанцію, надягати маски.

Я закликаю всіх нас також бути свідомішими в повсякденному житті. Зовсім не треба змітати з полиць магазинів усе, що ми бачимо. Подумаймо про ближнього, подумаймо про тих, хто не в змозі прийти до крамниці, не в змозі купити те, що йому треба.

Гуртуймося й далі, додержуймо інструкцій та настанов і думаймо не тільки про себе, а й про ближніх і про суспільство, в якому ми живемо. Сьогодні разом ми зможемо подолати проблему, що постала, й біду, що прийшла до нас.

Шановні жителі нашого прекрасного міста! Я вірю в те, що ми разом подолаємо цю проблему. Я вірю в те, що віра в Бога допоможе нам.

Сьогодні в нас є унікальна можливість: перебуваючи вдома, додержуючи карантину, замислитися над законами Всесвіту, подумати про Творця, задуматися про нашу поведінку, про наші характери, про нашу духовність і наші молитви. Сьогодні у нас є час відкрити Святе Письмо, розповісти про нього нашим дітям, утілити в життя постулати, настанови та правила зі Святого Письма.

Сьогодні ми маємо можливість помолитися Богу — кожен своєю мовою, своєю молитвою. Я переконаний, що Бог почує цю молитву. Я переконаний, що Він відповість на неї, і ми зможемо повернутися до колишнього способу життя. Хоча, може бути, він і не має бути таким, як колись, адже, можливо, ця проблема, ця біда зробить нас сильнішими, зробить ліпшими й досконалішими. Я на це сподіваюся.

Прошу Всевишнього Творця, щоб Він благословив нашу країну, нашу Україну, наше місто, щоб Він допоміг нам упоратися з цією бідою, простив нам наші гріхи та визволив нас цієї хвороби. Не впадайте у відчай — Бог з нами всіма!

Будьте позитивні, озирніться навкруги, думайте про себе та про ближнього.

Мир вам і здоров’я вам і вашим родинам! Ассаляму алейкум!