Вітаємо зі святом завершення посту в Рамадан!

23.05.2020

350

Шановні брати і сестри! Вітаємо вас із завершенням священного місяця Рамадан і настанням великого мусульманського свята Рамадан-байрам (Ід аль-Фітр)!

Священний місяць цього року вже увійшов в історію як «сумний Рамадан»: через пандемію та карантин ми мусили відмовитися від спільних іфтарів вечорами, від колективних молитов у мечеті вночі й навіть від здійснення умри до священної Мекки. 

Але цього року у священний Рамадан ми отримали дві можливості.

Перша — перевірити твердість своєї віри: нам довелося постити, молитися й робити інші добрі справи наодинці, вдома. Легко бути старанним у великому колі одновірців у мечеті, та значно важче виявляти свою віру, коли ти в чотирьох стінах із родиною, а може, й сам.

Друга — ми змогли відзначитися доброчинністю, адже цього року нужденні потребують допомоги як ніколи, й багато мусульман старалися робити пожертви, допомагаючи іншим. Це і є один із виявів нашої любови, нашої мусульманської єдности, нашого братерства. 

Завдяки «сумному Рамаданові», ми пережили нове й незвичне для нас випробування в поклонінні Всевишньому Аллагові. Але ж Рамадан — це місяць терпіння, а нагорода за терпіння — рай! Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) сказав: 

«Тому, хто в Рамадан поститиме з вірою та надією на нагороду Аллага, буде пробачено його попередні гріхи».

Ми виконали наш обов’язок і ми завершуємо Рамадан іншими, маючи сумний, але корисний духовний досвід. Посланець (мир йому і благословення) казав: 

«Вірний, що постить, матиме дві радості: одна — коли він завершує свій піст, друга — коли зустрінеться зі своїм Господом [у Судний день]».

Скінчився священний Рамадан, та ніколи не скінчиться милість Всевишнього Аллага! Благаємо Його прийняти наш піст, наші молитви, наші пожертви та всі наші добрі справи!

Хай мир і милість Божа буде над Україною, мусульманами України та мусульманами всього світу!

Зі святом, шановні мусульмани! Ід мубарак!

عيد مبارك! عيد سعيد! كل عام و انتم بخير