Місяць, наповнений змістом

17

lyajlyatul-kadr-‒-noch-mogushhestva-predopredeleniya-2Ось і прийшов благословенний місяць Рамадан до наших дверей, і всі мусульмани з нетерпінням очікували його настання. Часто перед початком Рамадану на лекціях і проповідях згадується про те, що слід робити в місяць посту. Ми говоримо, що потрібно привчити себе до читання Корану, вистоювання молитов, аж до складання розпорядку дня. Але по завершенню Рамадану з року в рік ми шкодуємо, що допустили упущення в поклонінні, розподіливши невірно безцінний час.

Для того, щоб це не повторилося, слід кожному з нас зробити правильні висновки і додати максимум зусиль в поклонінні, щоб Рамадан цього року пройшов максимально продуктивно. Таким чином зміцнивши фундамент своєї віри і здобувши вдоволення Всевишнього Аллага.

Однак, існує ще один аспект, нехтувати яким ми не маємо права — це духовне наповнення, чуттєвий зв'язок, наша непідробна любов до цього благословенного місяця. Рамадан — особливий місяць, дар віруючим від Творця. Тому він не схожий ні на які інші місяці. Ми повинні глибоко усвідомити, що час посту по-справжньому дорогий для мусульманина. Тому що для Всевишнього велика різниця між людиною, яка змушує себе поклонятися і дотримуватися посту, сліпо слідуючи традиції, мовляв «всі так роблять, і я так роблю», і людиною, яка всім серцем очікує приходу місяцю Корану. Такий мусульманин постить із задоволенням, із завзяттям виконує Божі настанови, прагне до скоєння благих справ і мріє, щоб благословенний Рамадан ніколи не закінчився.

Як же усвідомити значення і важливість Рамадану? На жаль, природа людини така — вона починає щось цінувати тільки тоді, коли це втрачає. У цьому випадку достатньо згадати, що в минулий Рамадан з нами поруч молилися і постили люди, але вони вже не зможуть дотримуватися посту в цьому році. Всевишній Аллах закликав їх до себе …

Кожен мусульманин знає, що смерть — істина. Більше того, кожен усвідомлює, що вона може настати будь-якої миті. І неважливо стара людина чи молода, яке соціальне становище вона займає, яким майном володіє. Смерть спіткає кожного. Саме тому мусульманин, думаючи про те, як він проведе місяць посту, не повинен забувати заклик пророка Мухаммада (мир йому та благословення): «Частіше згадуйте руйнівницю насолод». У тлумаченні до хадису зазначено, що посланник Аллаха (мир йому та благословення) говорив про смерть. Зверніть увагу, пророк Мухаммад (мир йому та благословення) не визначив певний час для згадування смерті, але сказав робити це якомога частіше. Вдома і на роботі, вдень і вночі, в здоров'ї і хворобі. У тому числі і в Рамадан. Кожен мусульманин повинен задуматися про те, що цей Рамадан може для нього стати останнім і можливості постити, молитися, покаятися, застати Ніч могутності може більше і не буде. З яким багажем повертатися до Аллаха, якщо не використовувати всі блага Рамадану? Тоді як за будь-яке благодіяння, поклоніння, читання Корану, каяття у цей благословенний місяць найщедріший Господь безмежно примножує винагороду, дарує своєму рабу прощення і очищення. Той, хто усвідомлює цінність Рамадану, неодмінно відчує, що у ньому прокинулося прагнення до поклоніння заради вдоволення свого Господа.

Він зрозуміє — це може бути його останній шанс і цього разу потрібно все робити так, як ніколи раніше. Цього разу потрібно максимально використовувати весь свій час, віддаляючись від марнослів’я та марного проведення часу. І тільки з таким розумінням ми змінимося і станемо поклонятися по-іншому. Ми не будемо ставитися до посту як до якогось тягаря, але будемо постити з вірою і надією на прощення Всевишнього.

Рамадан — час виховання і вдосконалення своєї моральності. А приклад моральності Посланника Аллага ідеальний для наслідування. Як сподвижники описували пророка Мухаммада (мир йому та благословення)? Вони говорили, що Посланник був найщедрішим з людей,  а щедріше за все він був під час Рамадану. Проявити щедрість і пожертвувати те, що тобі дорого — це справжня можливість змусити свою душу відчувати і переживати за свого брата поруч, і усвідомити що твій Рамадан стає іншим. І тоді Всевишній Аллаг неодмінно надасть скуштувати солодкість  віри, і, можливо, це буде нове, раніше невідоме почуття. Почуття усвідомленого Рамадану, наповненого сенсом, коли ти всіма думками і всією своєю суттю прагнеш до Творця, молишся із трепетом і покірно виконуєш веління Аллага.

Просимо Всевишнього, щоб він допоміг нам усвідомити всю важливість цього місяця, щоб дав нам провести цей Рамадан так, як ніби він буде для нас останнім, і в той же час, щоб він дозволив нам застати ще багато разів цей благословенний місяць, і кожного разу поклонятися в ньому, наче востаннє.

Теги: