«Халяль» (від арабського «al-halal» — «дозволене») — термін, що позначає канонічну дозволеність для мусульман того чи іншого продукту або дії (аж до способу обробки).
У виробництві та сфері обслуговування цей термін здебільшого стосується продуктів харчування, косметичної та парфумерної продукції, лікарських засобів тощо. У повсякденній лексиці — особливо в неісламських країнах — слово «халяль» найчастіше вживається стосовно дозволених для віруючих харчових продуктів.
Халяль передбачає:
- високу якість та чистоту сировини;
- відсутність у продуктах шкідливих консервантів та добавок;
- дотримання умов зберігання і строків придатності;
- безпечність і користь для здоров’я людини.
Застосування цього терміна регулюється міжнародним стандартом харчових продуктів Codex Alimentarius CAC/GL 24-1997 «Загальні настанови щодо використання арабського терміна "ХАЛЯЛЬ" (дозволене)», який охоплює використання цього терміна у торговельних марках, фірмових і комерційних назвах, а також його еквівалентів.
Правила харчування мусульман ґрунтуються на Священному Корані, висловлюваннях і вчинках Пророка Мухаммада (мир йому і благословення), а також на висновках, сформульованих мусульманськими богословами-правознавцями на основі коранічного тексту й хадисів.
Тому, якщо для немусульман відповідність продукту стандарту халяль — це передусім питання якості, то для віруючих мусульман — це цілісна система цінностей, що охоплює не лише гастрономічні, а й етичні вимоги.
Щоб убезпечити себе від недобросовісних виробників, мусульманські громади розробили чіткі критерії до продукції халяль, а також інституції, які займаються сертифікацією та контролем її відповідності цим стандартам.
Комітет з фетв та досліджень при Духовному управлінні мусульман України «Умма» приділяють особливу увагу контролю за сертифікованими підприємствами, дбаючи про безпечність продукції та її відповідність усім нормам і стандартам.
- 706 переглядів